Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z kurkumą i ruskim nadzieniem z majerankiem...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

FARSZ

ziemniaki ugotowane 6 sztuk/duże
twaróg 40 dag
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 3/4 łyżeczki
majeranek 4 łyżki
cebula podsmażona 4 sztuki

PIEROGI

mąka tortowa 60 dag
sól 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżka
olej rzepakowy 50 ml
gorąca woda 250-300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z kurkumą i ruskim nadzieniem z majerankiem...

Kroki postępowania

1
ciepłe, obrane, duże ziemniaki ugotowane w mundurkach dobrze utłuc tłuczkiem, ciepłe łatwiej można dokładnie utłuc
Krok 1 - pierogi z kurkumą i ruskim nadzieniem z majerankiem... foto
2
drobno pokrojone cebule posypane łyżeczką cukru podsmażyć na 1/4 litra oleju na złocisto i wystudzić, do ziemniaków dodać wszystkie składniki farszu i dobrze połączyć łyżką
Krok 2 - pierogi z kurkumą i ruskim nadzieniem z majerankiem... foto
3
do misy robota wsypać mąkę, sól, kurkumę, wlać olej i zacząć hakiem wyrabiać, w trakcie dolewać goracej wody, tyle , ile mąka wchłonie aby powstało elastyczne ciasto odchodzące od misy, ciasto wyjąć z misy na podsypaną mąką stolnicę, przykryć ściereczką na 15 minut aby odpoczęło
Krok 3 - pierogi z kurkumą i ruskim nadzieniem z majerankiem... foto
4
porcje ciasta cienko rozwałkować, szklanką wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi, odkładać na tace i przykrywać ściereczką
Krok 4 - pierogi z kurkumą i ruskim nadzieniem z majerankiem... foto
5
zagotować 4 litry wody z 2 łyżkami oleju rzepakowego i łyżką soli, do wrzątku wkładać pierogi partiami, po wypłynięciu gotować z 2-3 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować pierogi i krótko opłukać pod zimną wodą
Krok 5 - pierogi z kurkumą i ruskim nadzieniem z majerankiem... foto
6
4 duże cebule pokrojone drobno posypane łyżeczką cukru na 1/4 litra oleju rzepakowego podsmażyć na okrasę do pierogów - pierogi mają ładny kolor dzięki kurkumie i są aromatycznie majerankowe..........SMACZNEGO!!!
Krok 6 - pierogi z kurkumą i ruskim nadzieniem z majerankiem... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 29.04.2017 19:48
smaczne jedzonko
ilka01 29.04.2017 12:01
pyszności .......
jan_mag 29.04.2017 10:09
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak