Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy hiszpańskie w sosie pomidorowym.

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

klopsy

mięso mielone 500 g,
cebula 1 mała
ząbek czosnku 1 - 2 ząbki
ser żółty 30 g, Cheddar
Bułka tarta klasyczna Prymat 40 g,
jajko 2 szt,
natka pietruszki 1/2 pęczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
oliwa 2- 3 łyżki

sos pomidorowy

pomidory krojone z puszki 2 puszki
oliwa 2 łyżki
cebula mała
ząbki czosnku 2 ząbki
wino białe wytrawne 130 ml,
woda zimna 120 ml
cukier puder 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy hiszpańskie w sosie pomidorowym.

Do miski wkładamy mięso,pokrojoną cebule , czosnek,bułką tartą, ser i posiekaną pietruszkę zieloną ,doprawiamy solą i pieprzem dodajemy jajka.
Wszystko dokładnie wymieszać. Formujemy kulki układamy na talerzu, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na. 30 minut, Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia cebuli ,wlewamy wino. Dusimy tak długo aż odparuje nam większa połowa wina dodajemy pomidory z puszki, wodę i cukier puder.jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok 15 minut.Na rozgrzaną oliwę wkładamy schłodzone klopsiki i smażymy ok 5 - 10 min., usmażone przekładamy do sosu i dusimy 15 minut.
Podajemy ze świeżym pieczywem lub jak kto woli .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak