Sposób przygotowania

Na zaczyn wymieszać w misce zakwas z mąką i letnią wodą. Naczynie przykryć ściereczką, odstawić na noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia zarobić ciasto z mąki i wody. Uformować kulę, przykryć, odstawić na 15 minut. Dodać zaczyn i sól i wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne. Wrobić w nie nasiona słonecznika. Ciasto włożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią. Odstawić na 3-4 godz., by wyrosło. Po mniej-więcej 2 godzinach wyjąć, ponownie zagnieść i uformować z niego kulę. Ciasto podzielić na 2 równe części. Na oprószonym mąką blacie formować z nich 2 podłużne bochenki. Posypać je mąką, przykryć folią i odstawić na mniej więcej 3 godziny do wyrośnięcia. Każdy włożyć do podłużnej formy, piec ok. 45 minut w temp. 220 stopni.

Komentarze

  • 2
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    nie robiłam, ale może pomyślę aby samemu zrobić
  • 3
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Ja robię taki chlebuś w wypiekaczu do chleba, jest pyszny bo domowy i bez konserwantów, polecam!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    super taki domowy chlebuś
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    uwielbiam domowy chleb

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !