Sposób przygotowania

Grzyby suszone zalać gorącą wodą na ok.1 godzinę, ugotować , odsączyć na sicie, odcisnąć, zachowując wywar.Kapustę słodką drobno pokroić , zalać niewielka ilością wody , dodać kostkę bulionowa grzybową i ugotować do miękkości. Kapustę kiszoną zalać wywarem z grzybów i ugotować . Obie kapusty odsączyć na sicie, ostudzić i dobrze odcisnąć -jeśli trzeba , przesiekać i wymieszać razem z grzybami. Na sporej patelni rozgrzać olej i usmażyć na ciemnozłoty kolor drobniutko posiekane cebule. Dodać kapustę, doprawić solą , pieprzem i przyprawą do zup /zamiast można dodać grzybowy sos sojowy/.Chwile razem smażyć, cały czas mieszając. Farsz ostudzić /przygotować poprzedniego dnia/. Dowolnym sposobem przygotowywać z ciasta placki, nakładać farsz,lepić pierożki. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać z przyrumienionym masłem lub skwarkami, ewentualnie okrasić przysmażoną cebulką. Do popijania polecam czerwony czysty barszcz.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !