Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jabłkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

jabłka 1 kg
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
cukier brązowy 2 łyżki

Ciasto

mąka pszenna 300 g
wrzątek 150 ml
masło 50 g
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jabłkami

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka, prażymy na średnim ogniu z dodatkiem cukru i cynamonu (do momentu, kiedy sok odparuje), studzimy.

We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki, dodajemy kurkumę i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.

Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Podajemy ze śmietaną lub podsmażoną na maśle bułką tartą z dodatkiem cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 03.12.2016 10:47
smaczne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak