Sposób przygotowania

Pieczarki siekamy i przesmażyłem w rondelku na oliwie, mieszając aż zaczną wypuszczać sok, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem.
Dodajemy pokruszonego suszonego grzyba, oraz rozbite ziarna jałowca.

Pieczarki się duszą, więc w między czasie nagrzewam piekarnik do 250 stopni C, a w misce wyrabiam ciasto. Drożdże rozprowadzamy we wodzie. Szczypta soli. Stopniowo dodajemy mąki. Ciasto powinno mieć sprężystą konsystencję, tak, żeby dało się z niego formować kulki – w związku z tym może wam wyjść trochę mniej, albo więcej mąki.
Z ciasta formujemy kulki o średnicy mniej więcej 7 cm. układamy na blasze, przykrywamy szmatką i odstawiamy na 10min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie doprawiamy pieczarki tymiankiem, solą i pieprzem. Wlewamy bulion, dusimy, redukując trochę objętość. Zdejmujemy z ognia i miksujmy całość na gładką, jednolitą masę. Wlewamy jogurt i znów zagotowujemy.

Bułeczki do piekarnika. Po ok. 15min. powinny być gotowe.
Wyciągamy z piekarnika, jeszcze ciepłym odkrawamy „czapeczki” i łyżką wyciągamy z nich miąższ. Póki bułeczki są ciepłe robi się to bardzo łatwo.
Część miąższu możemy porwać na małe kawałeczki i dorzucić do kremu pieczarkowego.

Pieczarki jeszcze raz zagotowujemy, mieszamy dokładnie, żeby pieczywo w środku rozprowadziło się równomiernie, a nie zbiło się w kluchy. Możemy jeszcze posypać majerankiem jak ktoś lubi.

Krem wlewamy chochelką do bułeczkowych miseczek, ozdabiamy z góry jakąś zieleniną. Podajemy.

Bardzo fajny starter przed obiadem właściwym. A jeśli bułki zrobimy większe, to możemy również podać jako pierwsze danie. No i samego kremu też można wtedy więcej.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Pycha.
  • 0
    original
    Opublikowano

    mico

    dzięki :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Piekne ujecie.
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    ładnie się prezentuje
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    świetne! duży plus
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !