Sposób przygotowania

Mięso mielone wyrobić na jednolitą masę z jajkami, bułką tartą, 1 łyżką papryki słodkiej mielonej, łyżką ziół prowansalskich, przyprawą uniwersalną, czosnkiem granulowanym i ew. solą i pieprzem.
W garnku zagotować wodę, wrzucić kostki drobiowe, listki laurowe, ziele angielskie.
Z mięsa formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego (ok.80 sztuk-zawsze robię więcej i zamrażam połowę). Wrzucać do wrzącego bulionu pulpety i gotować od czasu wypłynięcia ich na wierzch przez ok. 0,5 godziny.
Pomidory obrać ze skórki, pokroić, podlać 1,5 szklanki bulionu z pulpetów i rozgotować. Dodać 1 łyżkę papryki słodkiej mielonej i 1 łyżkę ziół prowansalskich i chwilę pogotować.
Zdjąć z ognia, pokruszyć do pomidorów ser feta i zmiksować blenderem.Ew. doprawić do smaku.
Ugotowane pulpety osączyć.
Na talerzach rozłożyć porcje makaronu, polać sosem pomidorowym, nałożyć pulpety, posypać groszkiem konserwowym i obficie posypać natką lub inną zieleniną. Można podać ogórek kiszony.

Komentarze

  • 6
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Wyglądają super:)
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Piszę się na te klopsiki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Rezerwuję sobie porcyjkę . Klopsiki w takim sosiku to zawsze mają u mnie ,, branie \"
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    etka

    Cudowne danie, piękne zdjęcia, super!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    pysznie brzmi
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Wprosiłabym się chętnie na te pyszne klopsiki
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    jeszcze nie jadłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    nieziemsko wyglądają

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !