Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczne kotlety mielone
Kotlety mielone z bułką tartą zamiast czerstwego pieczywa mają nieco delikatniejszą konsystencję i są luźniejsze (w przypadku czerstwego pieczywa upieczony kotlet jest bardziej zbity). Polecam do masy mięsnej dodawać bułkę tarte jeśli lubicie puszyste kotlety mielone.
Najlepsze kotlety wychodzą z samodzielnie zmielonego mięsa wieprzowego (np. od szynki) oraz wołowego.
Idealne kotlety mielone z bułką tartą to takie, które mają delikatny środek i są na rumiano przypieczone. Podawaj je w ulubiony sposób. A jeśli nie spałaszujesz wszystkich na obiad, odgrzej i zjedz z kanapką. Też będzie smacznie i nic się nie zmarnuje.
1. Mięso przełożyć do miski.
2. Dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną w drobną kostkę cebulę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolać łyżkę zimnej wody.
3. Wyrobić ręcznie do połączenia się składników.
4. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety, panierować w bułce tartej.
5. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.