Sposób przygotowania

Czyli po prostu bakłażany nadziewane puree ziemniaczanym .
Oberżynę ( bakłażan ) przekroić na połówki i usunąć delikatnie miąższ z pestkami tak by pozostała pod skórką warstwa ok 0,5- 1 cm . Wycisnąć sok z cytryn i polać nim oberżynę .Posolić i posypać pieprzem. Zostawić na 15 minut w pojemniczku obrócone przecięciem w dół .Wylać sok cytrynowy i sok który wyciekł z oberżyny . Osuszyć .
Puree ziemniaczane ( gorące ) zmieszać z masłem , śmietanką , smażoną szynką i wędzonką , koprem .Doprawić do smaku pieprzem mielonym, kostką czosnkową , szczyptą gałki muszkatołowej .
Napełnić połówki oberżyny masą ziemniaczaną . Na każdej położyć plaster sera . Ułożyć w szkle żaroodpornym ( na dno wylać 2 łyżki oleju ).Nastawić piekarnik na 220 * C i zapiekać przez 50 minut pod przykryciem ( od chwili aż się ustabilizuje temperatura ) - potem odkryć i doprowadzić do tego by ser się zrumienił ( ok 10 minut ).
Podawać z sosem pomidorowym lub innym .
Mała uwaga - po 40 minutach pieczenia trzeba bardzo pilnować czy już należy odkryć naczynie bo jak się nie uchwyci odpowiedniego momentu to bakłażany popękają i puree ziemniaczane wyleje się .
Wydaje mi się , że doskonała powinna być wersja z puree bez dodatku wędzonki( typowo jarska ) podawana dom mięs z grilla bez sosu jako typowy dodatek do II dań

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Twoje potrawy mają świetne nazwy,wyobrażam sobie minę mojego męża który pyta co na obiad a ja mu odpowiadam \"wypchaj się oberżyno\"
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    genialny przepis, a ta nazwa ... :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    hahaha, no nie mogłam się powstrzymać. tytuły masz genialne
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    bezbłędny pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !