Przepis i sposób przygotowania na: Knedle nadziewane boczkiem i porami
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć i przepuścić przez maszynkę do mielenia razem z oczyszczonymi porami (cała część biała i 1/4 części zielonej). Dodać marynatę pikantną, przyprawę do mięsa mielonego, sól, pieprz i paprykę (wg uznania). Wymieszać i przełożyć na patelnię. Podsmażać około 10 minut. Wyjąć na sito, aby mięso osiąkło z tłuszczu, co jakiś czas dociskając łyżką (tłuszczu z patelni nie wylewać).
Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajka, sól i pieprz. Wyrobić gładkie ciasto. Formować nieduże placuszki, nakładać na nie farsz i zlepiać, formułując jednocześnie kuliste knedle. Wrzucać je do posolonego wrzątku i gotować 7 minut. Wyciągać łyżką cedzakową i podawać polane tłuszczem i jeśli zostało farszu - to posypane mięsem. Smacznego:)