Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z jagodami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
jagody 2 szklanki
cukier 1 do smaku
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 do smaku
masło 10 dag
mleko 1 szklanka
woda 1 szklanka
śmietana 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z jagodami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajo, dajemy masło. Mleko podgrzewamy i mieszamy z wodą. Zarabiamy ciasto, podlewając mlekiem z wodą.
Krok 1 - Pierożki z jagodami foto
2
Zagniatamy ciasto by odchodziło od ręki.
Krok 2 - Pierożki z jagodami foto
3
Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy krążki. Nakładamy jagody.
Krok 3 - Pierożki z jagodami foto
4
Pierożki zawijamy wzorem szlaczkowym, by nie wyciekły soki z jagód.
Krok 4 - Pierożki z jagodami foto
5
Gotujemy pierogi w osolonej wodzie. Podajemy ze śmietaną i cukrem.
Krok 5 - Pierożki z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hanna5 30.04.2015 15:25
Aż ślinka leci!
ania2610 28.04.2015 18:46
jedne z moich ulubionych, bardzo je lubię!
ben-ka 28.04.2015 18:09
Bardzo lubię takie pierożki.
Czarnula666 28.04.2015 17:45
Moje ulubione danie na lato ;)
iskierka.ag 28.04.2015 17:09
Nigdy nie robiłam, ale moja teściowa często takie robi :)
paulette17 28.04.2015 16:33
Przepyszne są pierogi z owocami ! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak