Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg faszerowany szpinakiem
Kroki postępowania
Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy szpinak, zmniejszamy temperaturę smażenia (szpinak powinien się dusić) co jakiś czas mieszając czekamy aż odparuje cała woda. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz pokruszony ser feta. Całość chwilę podsmażamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pstrągi myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy wewnątrz sokiem z ½ cytryny, solimy i pieprzymy. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i nacieramy wewnątrz pstrągi. Na 30 minut wstawiamy do lodówki. Po tym czasie do środka każdej ryby wkładamy przygotowany wcześniej szpinak.
Tak przygotowane pstrągi podałam z pozostałym szpinakiem.