Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet po Hiszpańsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

omlet

jajko 4 sztuki
mleko 2% 100 ml
oregano 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku

Dodatki

pomidor 2 sztuki
cebula 1 sztuka
boczek wędzony 4 łyzki
natka pietruszki 2 łyżki
olej z pestek winogron 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet po Hiszpańsku

Kroki postępowania

1
Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na suchej patelni.
Krok 1 - Omlet po Hiszpańsku foto
2
Jajka, oregano, mleko, pieprz i sól do smaku przełożyć do naczynia i dobrze wymieszać lub zmiksować.
Krok 2 - Omlet po Hiszpańsku foto
3
Rozgrzać na patelni olej. Zrumienić tyle plastrów pomidorów ile się zmieści na powierzchni patelni dla 1 omleta. Dołożyć kilka piórek cebuli.
Krok 3 - Omlet po Hiszpańsku foto
4
Zalać pomidory i cebulę połową masy jajecznej. Posypać łyżką uprażonego boczku. Jak spód się zetnie przewrócić omlet na druga stronę. Jeżeli się nie uda złożyć na pół.
Krok 4 - Omlet po Hiszpańsku foto
5
Gotowego omleta posypać natką pietruszki i resztą boczku. W podobny sposób zrobić 2 omleta. Jeżeli patelnia będzie mała (18 cm) z tej porcji wyjdzie 3-4 omlety.
Krok 5 - Omlet po Hiszpańsku foto
6
Pomidory umyć i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w talarki, pietruszkę posiekać.
Krok 6 - Omlet po Hiszpańsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 30.03.2015 14:58
smaczniutki jak widać
berys18 26.03.2015 07:18
smakowała by mi taka wersja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak