Sposób przygotowania

Olej, cukier, sól, drożdże wodę letnią wkładamy do miski, mieszamy, dodajemy mąkę. Ugniatamy ok 7 minut, dosypując w razie potrzeby mąki. Ciasto musi byś jednak sprężyste więc nie należy przesadzać w ilością mąki. Ciasto odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy na ok 0,5 cm grubości, brzegi zawijamy do góry. Przenosimy na blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. pieczemy ok 5 minut, by ciasto urosło. Wyjmujemy, smarujemy koncentratem, posypujemy startym serem mozzarella nakładamy składniki pizzy (np. cienko pokrojony boczek lub salami) Ze składnikami nie należy jednak przesadzać, zbyt duża ilość składników przygniecie ciasto. Po nałożeniu składników można posypać jeszcze odrobiną sera. Na koniec posypać pizzę przyprawą do pizzy. Całość wstawić do piekarnika na 10 minut. Gdy ser się stopi i ładnie podrumieni pizza jest gotowa. Tak samo zrobić z drugą częścią ciasta.
To najlepsza pizza jaką kiedykolwiek jadłam.
Polecam do tego sos czosnkowy zamieszczony w innych moich przepisach.
Smacznego!

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    muszę koniecznie go wydrukować
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    fajny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ewelina_b1

    dziś na obiad miałam pizze i mam podobny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !