Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z sosem czereśniowym

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 podwójna
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat świeżo mielona
czereśnie 2 spore garście
cukier brązowy łyżka
mąka ziemniaczana 1/3 łyżeczki
ocet balsamiczny łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku
olej ok 3 łyżki

Porada

To coś dla osób lubiących połączenie owoców i mięsa! Smak czereśni rewelacyjnie komponuje się z delikatnym filetem.

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z sosem czereśniowym

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przecinamy na dwie połówki.
Następnie oprószamy je świeżo mielonym kolorowym pieprzem i solą morską.
Krok 1 - Filet z sosem czereśniowym foto
2
Tak przygotowane przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy po wierzchu delikatnie olejem i pieczemy do miękkości w 180˚C.
Krok 2 - Filet z sosem czereśniowym foto
3
Upieczone mięso wyjmujemy. Uzyskamy sos zlewamy.
Między czasie myjemy, osuszamy i drylujemy czereśnie.
Następnie przygotowujemy czereśniowy sos.
Krok 3 - Filet z sosem czereśniowym foto
4
SOS:
W garnku podgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy do niego brązowy cukier.
Krok 4 - Filet z sosem czereśniowym foto
5
Następnie dodajemy wytopiony podczas pieczenia sos oraz przygotowane czereśnie. Do sosu dodajemy ocet balsamiczny oraz świeżo mielony czarny pieprz. Całość delikatnie zagęszczamy mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
Upieczone mięso polewamy sosem i podajemy!
Krok 5 - Filet z sosem czereśniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.01.2015 00:30
Dobre jedzenie.
Anna169Hosz 27.01.2015 14:53
Ciekawa kompozycja smakowa:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak