Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
por (biała część) 10 cm
ziemniaki 10 sztuk
ogórek kiszony 5 sztuk
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
cienka kiełbasa 2 pętka
żeberka 30 dag
czosnek 1 ząbek
kwaśna śmietana 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa

Do garnka wrzucić por, obrany seler i pietruszkę w całości, dodać marchew pokrojoną w plasterki oraz 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczkę jarzynki, zalać to wszystko 1,5 litra wody i postawić na gazie dołożyć wędzone żeberka podzielone na porcje takie po jednej kosteczce i pod przykryciem zagotować teraz dodać ziemniaki obrane i pokrojone w niezbyt dużą kostkę i wszystko gotować do miękkości warzyw w trakcie gotowania do garnka dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zrumienioną na 1 łyżce masła. Ogórki zetrzeć na drobnych oczkach tarki i razem z sokiem przesmażyć na pozostałym maśle, dodać do garnka dopiero wtedy kiedy warzywa będą miękkie po dodaniu ogórków dodać kiełbasę pokrojoną w mniejsze kawałeczki i całość chwilę razem pogotować na koniec zabielić śmietaną wymieszaną z niewielką ilością wody i mąką, zupę doprawić posiekanym drobno czosnkiem i pieprzem ziołowym ewentualnie solą przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 21.01.2015 09:51
ulubiona zupka mojej córci
Hrabina w kuchni 20.01.2015 22:24
Bardzo smaczna.
Betina#45 20.01.2015 20:13
moja ulubiona ;)..twoja jest rewelacyjna
idealme 20.01.2015 17:49
ale pyszne! ;)
cukiereczek 20.01.2015 17:28
pięknie podana

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak