Sposób przygotowania

Smardze namoczyć w 1/2 l cieplej wody i od czasu do czasu zamieszać. Następnie osączyć na sitku. Sok z grzybów dokładnie przecedzić. Samrdze gotować 5 minut w soku i zdjąć z ognia. Wywar grzybowy tak długo gotować aż pozostaną 2 łyżki płynu. Dodać kostkę bulionową, śmietankę i przyrządzić gęsty sos. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Por pokroić w plasterki, wrzucić do wrzątku, ugotować i osączyć. Mięso posmarować olejem i oprószyc pieprzem, podsmażyć 2 minuty. Położyc na podgrzany półmisek. Tłuszcz ze zmażenia mięsa zmieszać z sosem, dodać smardze, por i zagotować. Doprawić do smaku.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !