Przepis i sposób przygotowania na: Bigos świąteczny
1. Kapustę kiszoną płuczę pod bieżącą wodą na sicie, odciskam, jeśli jest grubsza kroję na drobno, wrzucam do garnka podlewam wodą i gotuję z zielem liściem laurowym i pieprzem około 45 minut do miękkości.
2. Namoczone przez całą noc grzyby odciskam kroję na drobniejsze kawałki, wrzucam do kapusty.
3. Na rozgrzanym oleju przesmażam pokrojoną w kostkę cebulę z łyżeczką cukru dodaję również pokrojone w kostkę mięso boczek i kiełbasę i przesmażam około 20 minut wszystko razem na patelni.
4. Podsmażone składniki dodaję do kapusty i duszę na wolnym ogniu cały czas mieszając około 1,5 godziny w między czasie dodając pokrojone w paski śliwki suszone, doprawiam do smaku przyprawami i dodaję koncentrat.
5. Gotuję jeszcze 10 minut po czym odstawiam do wystygnięcia, a potem do lodówki.
6. Następnego dnia zagotowuję bigos ponownie przez godzinę. Najlepszy jest na 3 dzień.