Sposób przygotowania

Szynke umyc, osuszyc,(skore mozna ponacinac). a nastepnie natrzec przyprawami ; sola, pieprzem, papryka, estragonem i czosnkiem, odstawic na ok dobe do lodówki. Na patelni rozgrzac tluszcz i obsmazyc mieso, do lekkiego zgrazowienia. Mieso przelozyc do rondla i podlac winem i rosolem, doprawic dobrze do smaku (sola, pieprzem i vegeta), wrzucic obrana i umyta cebule i dusic na malym ogniu przez ok 40-60 minut. Na duzej formie do pieczenia, ukladamy folie, a nastepnie kladziemy na nia szynke, ktora podlewamy rosolem, w ktorym wczesniej gotowalo sie mieso. Piec przez ok 30 minut w 200 stopniach. Figi umyc, osuszyc i pokroic na cwiartki. Wyciagnac forme z szynka i obok miesa, poukladac figi. Wode z miodem i cytryna dobrze wymieszac i polac figi oraz mieso. Zapiekac ok 40-50 minut w 200 stopniach (pieklam 40 minut; mozna podlewac figi i mieso powstalym sokiem).

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    To musi być pyszne, szkoda, że tak trudno dostać w naszym klimacie świeże, ładne figi...
  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    super wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    z figami, pomyslowe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !