Sposób przygotowania

Czosnek przepuszczamy przez praskę i mieszamy z szałwią, tymiankiem, bazylią, majerankiem i ziołami prowansalskimi. Sprawioną i umytą gęś nacieramy w środku i na zewnątrz mieszanką ziołowo- czosnkową i odstawiamy do lodówki na około 12 godzin. Po upływie tego czasu 3/4 masła mieszamy z posiekaną natką pietruszki i nacieramy nim gęś wewnątrz. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki i nadziewamy nimi gęś, następnie zszywamy ją nicią kuchenną. Gęś układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy wiórkami masła, podlewamy winem i odrobiną wody i wstawiamy do piekarnika. Gęś pieczemy w temperaturze 200 stopni co jakiś czas polewając ją sosem z pieczenia do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Bardzo fajny przepis będę musiała wypróbować :)
  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    Napewno smaczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 3
    original
    Opublikowano

    junox

    mmmmm..... przysmak mojego męża:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    musi super smakować
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Z chęcią wypróbuję przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !