Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia III, odc. 16: Podudzia z kurczaka z sałatką z czerwonej cebuli, limonki i awokado

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

udziec z kurczaka 8 szt.
olej 6 łyżek
Musztarda rosyjska Prymat 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
przyprawa kebab- gyros Prymat 2 łyżki
kolendra 1 pęczek
woda mineralna 2 łyżki
ketchup łagodny 5 łyżek
cebula czerwona 1 szt.

Sałatka

awokado 2 szt.
cebula czerwona 2 szt.
sok z limetki 1 szt.
mięta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 16: Podudzia z kurczaka z sałatką z czerwonej cebuli, limonki i awokado

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki.
Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 16: Podudzia z kurczaka z sałatką z czerwonej cebuli, limonki i awokado foto
2
W misce wymieszać olej, ketchup, musztardę, słodką paprykę i przyprawę kebeb-gyros.
Do powstałej marynaty włożyć kurczaka, dokładnie wymieszać, przykryć folią
aluminiową i odstawić na ok. 30 minut do lodówki.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 16: Podudzia z kurczaka z sałatką z czerwonej cebuli, limonki i awokado foto
3
Następnie przygotowujemy sałatkę. Cebulę kroimy w piórka i skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy posiekane liście mięty, przyprawiamy solą morską i pieprzem cytrynowym. Obrane awokado tniemy w kostkę i dodajemy do sałatki. Doprawiamy solą morską, sokiem z limonki, skrapiamy olejem. Sałatkę podajemy schłodzoną.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 16: Podudzia z kurczaka z sałatką z czerwonej cebuli, limonki i awokado foto
4
Zamarynowane udźce z kurczaka, przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać pozostałą
marynatą i piec przez około godzinę w temperaturze 160°C. W połowie pieczenia można podlać udźce wodą aby były bardziej soczyste.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 16: Podudzia z kurczaka z sałatką z czerwonej cebuli, limonki i awokado foto
5
Gorące udźce ułożyć na półmisku, podawać z sałatką i udekorować świeżą miętą.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 16: Podudzia z kurczaka z sałatką z czerwonej cebuli, limonki i awokado foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak