Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z pomidorowym farszem
Przygotować farsz: pomidory obrać ze skóry, pokroić w kostkę i podsmażać na patelni. Dodać 2 cebule pokrojone w drobną kostkę, sól, pieprz, i majeranek. Smażyć całość 20 minut. Ostudzić.
Przygotowany farsz rozsmarować na płacie mięsa, posypać natką pietruszki, zwinąć roladę i obwiązać nicią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dookoła mięsa ułożyć 2 cebule pokrojone w piórka, dodać owoce jałowca i pokruszone liście laurowe. Po wierzchu posmarować oliwą z oliwek wymieszaną z majerankiem i przyprawą do karkówki. Naczynie żaroodporne przykryć, wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC na 2 godziny. Przed końcem pieczenia mięso odkryć, aby „złapało” ładny kolor.