Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 35: Zapiekanka Michelska

5.0
(32)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bagietka 1 szt.
ketchup łagodny 50 g
szynka gotowana 80 g
ser ementaler 80 g
pieczarki 150 g
pomidor 1 szt.
ogórki kanapkowe
sałata
Musztarda sarepska Prymat
tymianek
Zioła prowansalskie suszone Prymat
olej do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 35: Zapiekanka Michelska

Kroki postępowania

1
Pieczarki kroimy w kawałeczki i skrapiamy cytryną.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 35: Zapiekanka Michelska foto
2
Bagietkę kroimy na pół, a następnie również wzdłuż i te połóweczki układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy musztardą sarepską, układamy kawałki sałaty, plastry gotowanej szynki i ogórki kanapkowe.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 35: Zapiekanka Michelska foto
3
Pomidora kroimy w plastry o grubości ok. 5 mm i również układamy na bagietce. Na pomidora układamy podsmażone wcześniej pieczarki. i smarujemy keczupem (wedle uznania).
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 35: Zapiekanka Michelska foto
4
To wszystko obsypujemy obficie żółtym serem tartym lub na wierzch zapiekanki układamy plastry żółtego sera (wedle uznania). Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego na ok. 180 stopni. Czekamy aż ser się rozpuści a bagietka zarumieni.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 35: Zapiekanka Michelska foto
5
Po tym czasie wyjmujemy zapiekanki z piekarnika, wykładamy na talerz, dekorujemy i podajemy.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 35: Zapiekanka Michelska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 05.03.2015 11:38
muszę ją zaraz zrobić !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak