Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 11. Kurczak duszony z tymiankiem i suszonymi pomidorami w śmietanie

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka zagrodowego 4 szt. (bez skóry i kości)
cebula 2 szt. (pokrojone w kostkę)
czosnek 3 ząbki (pokrojone)
ser pleśniowy 100 g (pokrojony w kostkę)
pomidory suszone Smak 2 łyżki (paski)
olej rzepakowy 50 ml
wino białe wytrawne 100 ml
rosół z kury Kucharek 100 ml
śmietana kremówka 200 ml
tymianek (do smaku)
Gałka muszkatołowa mielona Prymat (do smaku)
Pieprz biały mielony Prymat (do smaku)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 11. Kurczak duszony z tymiankiem i suszonymi pomidorami w śmietanie

Kroki postępowania

1
Umyte i osuszone podudzia z kurczaka natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju. Dodać cebulę, czosnek, białe wino i rosół, dusić 20 minut.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 11. Kurczak duszony z tymiankiem i suszonymi pomidorami w śmietanie foto
2
Następnie wlać śmietanę.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 11. Kurczak duszony z tymiankiem i suszonymi pomidorami w śmietanie foto
3
Dodać pokrojony ser pleśniowy, suszone pomidory i tymianek.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 11. Kurczak duszony z tymiankiem i suszonymi pomidorami w śmietanie foto
4
Całość dusić do miękkości, ciągle mieszając. Przed podaniem doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 11. Kurczak duszony z tymiankiem i suszonymi pomidorami w śmietanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 09.10.2016 07:47
Pyszny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak