Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone kuleczki z orzechami i migdałami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe 250 gr
migdały 1 łyżka
orzechy włoskie 1 łyżka
orzechy laskowe 1 łyżka
orzeszki ziemne 1 łyżka
słonecznik łuskany 1 łyżka
mąka owsiana 1-2 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat
sól
Majeranek suszony Prymat
olej rzepakowy 1-2 łyżka
cynamon Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone kuleczki z orzechami i migdałami

Kroki postępowania

1
Mięsko mielimy. Orzechy rozdrabniamy blenderem - nie muszą być dokładnie zmielone. Dodajemy pieprz, sól, majeranek i lubczyk i odrobinkę cynamonu. Dodajemy słonecznik. Dodajemy pół rozbełtanego jajka. Wyrabiamy dokładnie masę mięsną, masujemy zwilżoną wodą dłonią.
Krok 1 - Mielone kuleczki z orzechami i migdałami foto
2
Formujemy kuleczki i obtaczamy w mące owsianej.
Na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym kładziemy kuleczki wielkości orzechów włoskich.
Krok 2 - Mielone kuleczki z orzechami i migdałami foto
3
Smażymy tak jak kotlety mielone. Najpierw z jednej strony, potem z 2 aż się zarumienią. Nie smażymy na dużym ogniu.
Smacznego :)
Krok 3 - Mielone kuleczki z orzechami i migdałami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 26.01.2014 09:36
prezentują się obłędnie :)
Monika10 25.01.2014 17:53
zawsze to coś innego fajny przepis do wypróbowania
patryska76 25.01.2014 17:53
Fajne połączenie smaków ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak