Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół drobiowo-wołowy

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 mała szt.
wołowina 500 g
marchewka 3 szt.
pietruszka 1 szt.
seler kawałek
por kawałek
natka selera 1 gałązka
lubczyk 1 gałązka
kapusta 1 liść
cebula 1 szt.
ziele angielskie 6-8 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
sól do smaku
natka pietruszki do posypania
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 szt.
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół drobiowo-wołowy

Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą - około 3 litrów.
Stawiamy na gaz i doprowadzamy do zagotowania, zbieramy łyżką cedzakową zbierającą się szumowinę.
Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem.
Zmniejszamy ogień i dodajemy umyte i obrane jarzyny, opaloną cebulę, liść kapusty, lubczyk, pora i nać selera oraz ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listki laurowe i gotujemy około 3 godzin na bardzo wolnym ogniu, uważając by nie doprowadzić do wrzenia, bo rosół nie będzie klarowny.
Wołowinę gotujemy dłużej, a kurczaka wyjmujemy wcześniej, by się nie rozgotował i się nie rozpadł, bo bulion zmętnieje.
Na samym końcu gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z makaronem lub lanymi kluseczkami i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

Moja rada:
Mięso z rosołu możecie wykorzystać do przygotowania pierogów z mięsem, knedli z mięsem, pyzów z mięsem, krokietów, pasztecików czy ruloników naleśnikowych z farszem po chińsku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

molanka 05.05.2014 13:57
Wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak