Przepis i sposób przygotowania na: Rosół drobiowo-wołowy
Stawiamy na gaz i doprowadzamy do zagotowania, zbieramy łyżką cedzakową zbierającą się szumowinę.
Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem.
Zmniejszamy ogień i dodajemy umyte i obrane jarzyny, opaloną cebulę, liść kapusty, lubczyk, pora i nać selera oraz ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listki laurowe i gotujemy około 3 godzin na bardzo wolnym ogniu, uważając by nie doprowadzić do wrzenia, bo rosół nie będzie klarowny.
Wołowinę gotujemy dłużej, a kurczaka wyjmujemy wcześniej, by się nie rozgotował i się nie rozpadł, bo bulion zmętnieje.
Na samym końcu gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z makaronem lub lanymi kluseczkami i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Moja rada:
Mięso z rosołu możecie wykorzystać do przygotowania pierogów z mięsem, knedli z mięsem, pyzów z mięsem, krokietów, pasztecików czy ruloników naleśnikowych z farszem po chińsku.