Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dziczyzna w sosie z jaglanymi kopytkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dziczyzna ( mięso na pieczeń ) 400 g
sok jabłkowy 125 ml
jabłko 1 szt
gruszka 1 szt
sól 1 łyżeczka
śmietana gęsta kwaśna 18% 1 łyżka
miód leśny 3 łyżki
piwo 250 ml
brandy 1 łyżka
kminek Prymat 1 szczypta
smalec 100 g
kasza jaglana 1 szklanka
mąka pszenna 80 g
jajko 1 szt
masło 1 łyżka
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Dziczyzna w sosie z jaglanymi kopytkami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KOPYTKA:

Kaszę zalewamy wodą , dodajemy masło oraz odrobinę soli i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż woda wyparuje , a kasza zacznie się rozgotowywać.

Odcedzamy , odstawiamy do przestudzenia.

Do przestudzonej dodajemy jajko , mąkę oraz przyprawy.

Dokładnie mieszamy ( w razie potrzeby dosypujemy jeszcze mąkę ) i formujemy wałki.

Każdy wałek układamy na stolnicy i kroimy na kopytka.

Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.

Odcedzamy , odstawiamy w ciepłe miejsce.

Przed podaniem będziemy je podsmażać na maśle.



MIĘSO:

Z miodu , piwa , brandy , kminku i jałowca przygotowujemy marynatę.

Oczyszczone mięso wkładamy do marynaty , dokładnie obtaczamy i zostawiamy w niej najlepiej na całą noc (im dłużej ,tym intensywniejszy smak zyska później mięso).

W trakcie marynowania obracamy naszą dziczyznę kilka razy, tak by marynata mogła z każdej strony „wgryśc” się w mięso.

Po wyjęciu nacieramy solą i pieprzem.

Kroimy w średniej grubości plastry.

W dużej gęsiarce roztapiamy smalec , wkładamy nasze mięso ( * każdy plaster wkładamy osobno , rozdzielając je , gdyż po włożeniu całego mięsa naraz puści za dużo soku , temperatura tłuszczu spadnie i mięso zamiast się smażyć zacznie się dusić w soku) i opiekamy z każdej strony.

Zalewamy pozostałą marynatą i na wolnym ogniu dusimy nie dopuszczając do przypalenia.

Co jakiś czas obracamy , sprawdzając czy mięso się nie przypala ( jeśli w gęsiarce znajduje się zbyt mało sosu podlewamy naszym gorącym bulionem warzywnym ).

Dusimy do miękkości ( ok. 60-90 minut ).

Ok. 15 minut przed końcem duszenia podlewamy sokiem jabłkowym i dodajemy pokrojone w plastry jabłko oraz gruszkę.

Sok dokładnie rozprowadzamy.

Niewielką ilość sosu odlewamy do osobnego naczynia i rozprowadzamy z kwaśną śmietaną.

Powoli wlewamy z powrotem do gęsiarki.

Gotujemy jeszcze ok. 5 minut na wolnym ogniu i doprawiamy do smaku.

Podajemy gorące z przygotowanymi wcześniej , odsmażonymi na masełku kopytkami.



Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Niki22 30.11.2013 23:34
uwielbiam dziczyzne :)
Rysia 30.11.2013 21:37
Kopytek jaglanych nie jadłam ,więc trzeba to nadrobić.
brioszka 30.11.2013 20:53
mmm brzmi apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak