Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany w zalewie miodowej

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

imbir 1 kawałek
sól 4 łyżki
czosnek 4 szt
papryczka chili 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
oliwa 350 ml
biały ocet winny 5 łyżek
ziaren kminku 4 łyżeczki
nasiona kopru 4 łyżeczki
płynny miód 15 dag
bakłażan
Goździki całe Prymat 4 szt
Gorczyca biała cała Prymat 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany w zalewie miodowej

Bakłażany należy umyć i pokroić w małą kostkę.Czosnek,imbir należy obrać i posiekać. Papryczkę chili umyć ,pokroić.
Na patelni rozgrzewamy 200ml oliwy i na niej smażymy bakłażany przez 10minut. Następnie przekładamy do miski kropimy octem i mieszamy. Na patelnię na której jest olej wrzucamy czosnek,imbir,chilli,liście laurowe,goździki,gorczycę,kminek,koper. Mieszamy i wszystko smażymy 3 minuty. Pod koniec dodajemy 4 łyżki soli. Zalewamy bakłażany. Pozostałą oliwę lekko podgrzewamy i mieszamy z miodem. Bakłażany wkładamy do słoika,podlewamy letnią oliwą. Zamykamy. Najlepsza po 3 tygodniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 02.08.2012 20:39
bardzo pomysłowe
SmakolykiJoanny 23.07.2012 07:51
a ja się zastanawiałam co zrobić z bakłażanami dzięki za przepis
Andysz 20.06.2012 10:18
super
olkaaa 10.12.2011 16:20
muszę zrobić
angelika14 12.11.2011 10:44
super przepis na pewno spróbuję pozdrawiam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak