Sposób przygotowania

Pieczarki umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę, poddusić, osączyć z płynu. Cukinię ze skórką pokroić w kostkę , dodać pokrojoną paprykę czerwoną i poddusić, osączyć. Boczek i baleron pokroić w drobniutką kosteczkę i wysmażyć z tłuszczu, aż skwarki będą chrupiące.Dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić. 1/3 pęczka natki i szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki farszu wymieszać, dodać 10 dag sera żółtego, startego na średnich oczkach, wsypać Vegetę do dań włoskich, pieprz i ew. sól (niewiele, bo boczek jest słony).
Ziemniaki obrać, obgotować w osolonej wodzie ok.20 minut, przelać zimną wodą. Przekroić każdy na pół wzdłuż.Wydrążyć środkowe części ziemniaków (ja użyłam łyżki do wydrążania melona) i posypać połową przyprawy do ziemniaków. Środki ziemniaków, wydrążone, posiekać i dodać do farszu.
Natłuścić blachę olejem, napełniać ziemniaki obficie farszem, posypać startym na grubej tarce pozostałym serem. Posypać wierzch pozostałą częścią przyprawy do ziemniaków. Zapiekać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzejnik górny) ok. 15 minut. Posypać pozostałą natką pietruszki. Podałam z sałatą z pomidorami, fetą, rzodkiewką i olejem czosnkowym.

Komentarze

  • 2
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    uu pycha
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    po prostu brak mi słów - wspaniałe
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    super wyglada!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    dasada1

    wspaniały przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Wypróbowałam z troszkę bardziej ziołowymi przyprawami- pyszne wyszło, a tak na marginesie to wg regulaminu można dodawać zdjęcia tylko gotowych potraw, a nie składników
  • 0
    original
    Opublikowano

    wiola333

    super
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Ewka tworzy bez przyczyny , świetne dania dla rodziny!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ania67

    Świetne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Patrycja33

    ciekawe te ziemniaczki
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Cudowne są te ziemniaczki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    no rzeczywiście farsz bogaty :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    Jak zwykle patrząc na zdjęcie i składniki wzmaga się apetyt :) a zawsze myślałam, że pieczone ziemniaki powinny być starsze lub takie specjalne do pieczenia, bo tak gdzieś przeczytałam - dobrze dowiedzieć się czegoś nowego
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    ale narobiłaś mi smaka:):)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    pyszne danie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !