Sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, rozpuszczamy w niej masło. Do wody z masłem dodajemy przesianą mąkę, szybko ucieramy, podgrzewamy na małym ogniu, starannie mieszając łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmujemy garnek z ognia, studzimy.
Do ciasta wbijamy po jednym jajku i mieszamy mikserem na niskich obrotach.
Makrelę obieramy z ości, rozdrabniamy i dodajemy do przestudzonego cista wraz z przyprawami i drobniutko posiekaną natką pietruszki. Mieszamy
Łyżką nabieramy masę i kładziemy ją na gorący olej. Smażymy na głębokim tłuszczu, tak jak tradycyjne pączki.


Pączki są dobre do warzyw, ryby po grecku lub do leczo:)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !