Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki z czarną porzeczką

5.0
(30)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Babeczki z porzeczkami to idealna propozycja dla miłośników owocowych wypieków. Są nie tylko smaczne, ale też pięknie się prezentują podane do kawy, herbaty lub soku. 

Składniki:

mąka 2 szklanki
mleko 1 szklanka
cukier 0,5 szklanki
jajko 1 sztuka
olej 3-4 łyżki
czarna porzeczka 0,5-1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z czarną porzeczką

Babeczki z porzeczkami to ciekawa alternatywa do klasycznych babeczek przygotowywanych z jabłkami czy gruszkami. Kwaśne porzeczki nadają temu słodkiemu wypiekowi ciekawą równowagę w smaku. Kto ma ochotę wypróbować babeczki z porzeczkami? Jeśli macie nadmiar tych owoców, w przydomowych ogródkach to zachęcam. 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. W drugiej misce przygotować składniki mokre: jajko, mleko i olej. Do składników suchych wlać składniki mokre, dodać owoce czarnej porzeczki i wszystko razem wymieszać. Do formy nałożyć porcje ciasta, wstawić do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i piec około 20 minut.

Babeczki z daktylami, babeczki z gruszkami, babeczki z jabłkami i kruszonką - to inne przepisy, które z pewnością przypadną Ci do gustu. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 07.09.2013 20:52
Takie muffinki lubię.
Alex_M 25.08.2013 09:47
pyszne babeczki!
18.07.2013 19:16
ja uwielbiam czarną porzeczke
28.03.2013 21:06
wyglądają pysznie ,zrobię z czarną porzeczką do święconki mniam
zuzanna_z 29.06.2012 12:41
już pędze po jagody
Katarzyna59 16.05.2012 17:40
apetyczne
Iwusia 17.04.2012 23:27
ale pyszności masz tutaj :)
Wafelek2601 09.11.2011 07:07
pyszne
Agnik 14.10.2011 19:23
pyszności
Faustyna 26.07.2011 13:34
Śliczne :) Chętnie wypróbuję, ale najpierw muszę kupić specjalne foremki:)
RenataZ-et 26.01.2011 11:48
:D Tak, na masełku wychodzą super! Można też użyć margarynę lub mieszać tłuszcze. Smacznego Ewa :)))
Koper 26.01.2011 08:26
Zamiast oleju dałam roztpione masło i użyłam mrożonych porzeczek- wyszły przepyszne :)
Koper 16.11.2010 08:07
Ale ślicznie wyglądają, muszę upiec muffinki :D
pawel007 27.09.2010 23:08
moja córka przepada z mufnkami.
Monika193
Monika193 09.08.2010 13:14
ja też :)
rosik93 29.07.2010 00:39
mniam czarna porzeczka uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak