Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony na butelce piwa
Sposób na pieczenie kurczaka na butelce piwa to niecodzienny pomysł. Jednak ten przepis pozwala na uzyskanie soczystego, a jednocześnie aromatycznego kurczaka z chrupiącą skórką. Butelka z piwem nie jest pusta, a jej zawartość pieni się. Dzięki temu kurczak cały czas się marynuje i jego skórka staje się chrupiąca.
Jak upiec kurczaka na butelce?
Kurczaka nacieramy przygotowaną marynatą.
Dokładnie z każdej strony i przekładamy do miski.
Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej jest go przygotować wieczorem i pozostawić w lodówce na całą noc.
Kurczaka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy tyle czasu ile waży kurczak (u mnie było to 1,5 godziny) używając termoobiegu, co 30 minut należy pamiętać, aby polać go piwem.
Aby piwo z butelki się pieniło należy wsypać odrobinę soli.