Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w sosie holenderskim
W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli, cukru i łyżką masła. Szparagi związać (białą bawełnianą nitką lub pasemkami z liści pora) i ugotować pod przykryciem na średnim ogniu. W zależności od grubości szparagów może to trwać 10-15 min.
Masło roztopić w rondelku na małym ogniu. Odstawić na bok, by nieco ostygło.
Żółtka rozmieszać z wodą w okrągłej miseczce i wstawić do mniejszego garnka z gotującą się wodą. Ubijać na parze, aż masa stanie się kremowa.
Zestawić z ognia, dodawać powoli stopione masło, cały czas ubijając. Jeśli masa zaczyna gęstnieć, dolewać więcej masła.
Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, lekko przestudzić. Dodać śmietankę ubitą na półsztywno, wymieszać. Osączone szparagi podawać z ciepłym sosem i młodymi ziemniakami.