Sposób przygotowania

Puree ziemniaczane wyrobić z serem i odsączona z tłuszczu na której się smażyła cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na wafle nakładać warstwę farszu na grubość ok 2 cm i przykrywać drugim waflem. Docisnąć . Zostawić by dobrze zmiękły ( tak ok 30 minut ). Jeśli używamy dużych wafli to przekroić je potem na kwadraty ( wielkość krokietów zależy od upodobań ).
Panierować w jajkach i bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć krokiety na rumiano z obu stron. Podawać do czystych zup ( te z mięsem czy kapustą ), z sosami ( np. grzybowym , pieczarkowym , pomidorowym ) lub sezonowymi surówkami .
Acha - przed podaniem lekko przestudzić bo np. farsz z ruskich pod wpływem temperatury robi się rzadki i musi z powrotem scalić się .
Pamiętam jak kiedyś z lenistwa robiłam hurtowo takie krokiety wykorzystując duże wafle .Zamiast smażyć naleśniki to buch farsz między dwa wafle i po pokrojeniu 12 krokietów było. Trzeba tylko cierpliwie poczekać by wafle dobrze nasiąkły od farszu by nie były potem twarde.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Robię podobne krokieciki tylko z dodatkiem mięsa. Wyglądają pysznie:)
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Bardzo fajny pomysł!
  • 0
    original
    Opublikowano

    madi356

    masz super przepisy:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    A jak pięknie wyszły, wszystkie idealnie równiutkie, śliczne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Koper- to akurat nie moja zasługa = wafelki były idealne - okrąglutkie to po opanierowaniu wszystko się równo usmażyło.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Juleczka20

    wspaniale wyglądają muszą byc pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !