Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z algami morskimi, szparagami i łososiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
masło 130 g zimnego
sól
algi morskie 2 łyżki suszonych
jajko 1 średnie
mleko 1 łyżka zimnego
szparagi białe 200 g
papryka czerwona 1/3 sztuki
cebula 0,5 średniej
łosoś filet 200 g
szczypiorek 1 łyżka posiekanego
cytryna 0,5 sztuki
jajko 2 średnie
śmietana kremówka 100 ml
ser pecorino 50 g startego
Pieprz czarny Prymat w młynku
koperek 0,5 łyżki posiekanego
pietruszka 0,5 łyżki posiekanej
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z algami morskimi, szparagami i łososiem

Kroki postępowania

1
Z mąki pszennej, masła, odrobiny soli, łyżki mleka, pokruszonych alg morskich i jednego jajka wyrobić ciasto (najlepiej robotem kuchennym).
Następnie cienko wyłożyć nim blaszkę, wstawić na 15 min do lodówki. Następnie wyjąć i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 min.
Krok 1 - Tarta z algami morskimi, szparagami i łososiem foto
2
Szparagi obrać, przekroić na pół i poucinać takie kawałki by można było ułożyć na blaszce (to już jest zależne od tego jaką masz blaszkę).
Paprykę pokroić w paski, cebulkę we większą kostkę.
Łososia pokroić również we większą kostkę, skropić cytryną, posypać solą i pieprzem, zostawić w lodówce na 10 min.

2 jajka wymieszać z śmietaną kremówką, posiekanym koperkiem i pietruszką, łyżką soku z cytryny, solą, pieprzem i startym serem pecorino.
Krok 2 - Tarta z algami morskimi, szparagami i łososiem foto
3
Na tarcie wyłożyć łososia, paprykę, cebulkę, zalać sosem z jajek i śmietany kremówki. Na wierzch ułożyć szparagi.
Krok 3 - Tarta z algami morskimi, szparagami i łososiem foto
4
Zapiekać przez 20- 25 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Krok 4 - Tarta z algami morskimi, szparagami i łososiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 18.07.2013 07:32
bardzo ciekawy przepis, algi dotąd dodawałam tylko do zup, niektóre są dość twarde ciężko je pogryźć, jaki rodzaj użyłaś?
pierniczkowo 08.07.2013 15:17
wygląda bardzo zachęcająco :)
migotka28 04.07.2013 22:07
wspaniale wygląda:)
Kolorowa 04.07.2013 18:20
Bardzo mi się to podoba.
reniatka 04.07.2013 15:45
wykwintne jedzonko
mufinka79 04.07.2013 11:39
Ciekawa propozycja, podoba mi się taka tarta. Pysznie!
bogusia19 04.07.2013 11:19
świetna tarta
Janina 04.07.2013 11:01
Pyszności ;)
Mniam 04.07.2013 10:48
Jaka wykwintna tarta.
dodi 04.07.2013 10:43
super wyglada
aisoglam 04.07.2013 10:12
Rewelacyjna tarta!
malaczarna23 04.07.2013 09:41
wygląda bardzo apetycznie
IwonaDD 04.07.2013 09:27
jaka ona piękna, wręcz królewska - brawo !!!
Katarzyna59 04.07.2013 09:21
pięknie wygląda
ewka1978 04.07.2013 09:20
wygląda bardzo apetycznie
Renata9 04.07.2013 09:12
pyszna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak