Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek wołowy z warzywami i pieczarkami z pieca

5.0
(52)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Karczek wołowy zapiekany w towarzystwie warzyw to aromatyczna propozycja na wykwintny obiad, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy jej zasmakują. Spróbujcie! 

Składniki:

karczek wołowy 1 1/2 kilogram
olej rzepakowy 4 łyżka
tymianek 1/4 pęczek
cząber 1/4 pęczek
Rozmaryn suszony Prymat 2 łyżeczka
czosnek 4 ząbek
sól świeżo mielona do smaku
ziemniaki młode 10 sztuka
marchew 2 sztuka
pieczarki 10 sztuka
cebula 2 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżka
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek wołowy z warzywami i pieczarkami z pieca

Kroki postępowania

1
Mięso umyć i osuszyć. Olej wlać do pojemnika z zakrętką. Dodać posiekany czosnek i zioła, rozgniecione ziela angielskie, roztarty w dłoniach rozmaryn i pokruszone liście laurowe. Doprawić solą i pieprzem. Zakręcić i wstrząsnąć do połączenia się składników. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na całą noc (lub przynajmniej na kilka godzin). Kilka razy w trakcie marynowania mięso obrócić.
Krok 1 - Karczek wołowy z warzywami i pieczarkami z pieca foto
2
Karczek wyjąć z marynaty i obsmażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni z każdej strony.
Krok 2 - Karczek wołowy z warzywami i pieczarkami z pieca foto
3
Warzywa umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Młode marchewki i ziemniaki porządnie wyszorować, ale nie obierać. Marchew pokroić na kawałki, małe ziemniaki pozostawić w całości, większe pokroić na połówki. Wszystkie warzywa przełożyć do miski, zalać olejem i posolić. Odstawić na 30 minut. Pieczarki pokroić na połówki, jeśli są małe pozostawić w całości. Obsmażony karczek przełożyć do naczynia do zapiekania, obłożyć ziemniakami, cebulą i marchwią. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 1 godzinę i 15 minut. Karczek kilkakrotnie w trakcie pieczenia polewać wytopionym sosem. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodać pieczarki. Przed pokrojeniem pieczeń zostawić na 20 minut, aby soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozeszły.
Krok 3 - Karczek wołowy z warzywami i pieczarkami z pieca foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 09.10.2016 07:48
Takie dania lub ie
as28 13.10.2014 21:40
mam ochotę na takie mięsko
junox 30.08.2013 17:02
świetny kawał mięcha:)
iziona 01.07.2013 13:13
Jak to musi pysznie smakować
wyattearp 01.07.2013 07:41
ALE PYSZNIE WYGLĄDA :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak