Przepis i sposób przygotowania na: placki z kiszonej kapusty z kurkami
Kapustę odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Wodę po gotowaniu kapusty wypić, jest zdrowa, bo ma dużo soli mineralnych i kwasu mlekowego.
Do ostudzonej kapusty dodać jajko, mąkę, zmielone na mąkę w młynku do kawy płatki owsiane, mielony len, jogurt i przyprawy, koperek i szczypior (oczywiście rozdrobnione). Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Smażyć placki na oliwie z obu stron na złoty kolor.
Kurki dokładnie oczyścić i umyć. Cebulę obrać, rozdrobnić.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, najlepiej klarowanego, wrzucić cebulę i białą gorczycę, dodać cukier i podsmażyć na złoty kolor. Wrzucić kurki, na mocnym ogniu smażyć aż woda którą puściły wyparuje. Wtedy doprawić solą, pieprzem natką kolendry, szałwią lub innymi dowolnymi ziołami.
Placki serwować na ciepło z kurkami i np sałatą lub surówką. Smacznego.