Sposób przygotowania

Wypłukaną soję moczyć przez noc w zimnej wodzie. Odsączyć, przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami zimnej wody i gotować do miękkości przez około 1-1,5godz. Odcedzić zachowując około 0,5-1 szklankę wywaru. Soję zmielić, dodać zmiażdżony czosnek, imbir, chili, sok z cytryny, przyprawę 5 smaków i sos sojowy. Masę rozcieńczyć wywarem z gotowania soi (mniej więcej do konsystencji ciasta naleśnikowego). Sos dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miał konsystencję śmietany (około 30-45min.). Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce do 3miesięcy. Używać do potraw kuchni chińskiej.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    ciekawe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !