Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet ułożony w mozaikę

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone
filet z kurczaka
jajko
czosnek
Musztarda sarepska Prymat
łopatka bez kości
Bułka tarta klasyczna Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet ułożony w mozaikę

Kroki postępowania

1
SKŁADNIKI;

400 g fileta z kurczaka
500 g mięsa mielonego wieprzowego
300 g łopatki wieprzowej w kawałku
1 puszka groszku konserwowego
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki majeranku
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku
2 jajka
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
2 ząbki czosnku


Bułka tarta do wysypania formy.
Krok 1 - Pasztet ułożony w mozaikę foto
2
Umyty i osuszony ręcznikami papierowymi filet kroimy w drobną kosteczkę .
Krok 2 - Pasztet ułożony w mozaikę foto
3
Przekładamy go na rozgrzany olej i smażymy około 10 minut.
Krok 3 - Pasztet ułożony w mozaikę foto
4
Mięso z łopatki kroimy jak najdrobniej i także smażymy by było na
półmiękkie.
Krok 4 - Pasztet ułożony w mozaikę foto
5
Czosnek rozdrabniamy lub przeciskamy przez praskę
Krok 5 - Pasztet ułożony w mozaikę foto
6
Do dużej miski przekładamy zmielone mięso wieprzowe, przestudzony filet z kurczaka i mięso z łopatki.
Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, groszek, musztardę i koncentrat pomidorowy, bułkę tartą.

Doprawiamy do smaku.Mieszamy ręką dokładnie łącząc składniki.
Krok 6 - Pasztet ułożony w mozaikę foto
7
Formę keksową wyłożoną folią aluminiową smarujemy margaryną lub olejem posypujemy bułką tartą .

Wykładamy całą masę uciskając ją delikatnie.
Krok 7 - Pasztet ułożony w mozaikę foto
8
Wstawiamy do piekarnika z funkcja termoobiegu w temp.180 stopni C i pieczemy 80 - 90 minut.

Wkładając do trybu normalnego piekarnika pieczemy pasztet w tej samej temp. i tyle samo czasu.

Na dnie piekarnika ustawiałam garnek emaliowany z zimną wodą by pasztet nie był suchy.

Po upieczeniu wyjmujemy studzimy.
Dopiero po całkowitym wystudzeniu możemy go pokroić .
Krok 8 - Pasztet ułożony w mozaikę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 11.06.2014 10:10
bogaty pasztet !
IZABELA29 11.04.2013 21:07
polecam z czystym sumieniem
alaaa 10.04.2013 22:02
świetny pomysł z tym ułożeniem
romanrafal
romanrafal 05.04.2013 16:48
wygląda jak piękny obraz,napewno pyszny
caralajna 04.04.2013 21:57
jak pasztet to tylko domowy, kupnym nie ufam :)
pacpaw 04.04.2013 20:13
bogaty w dodatki pasztecik. Ja robię głównie na samym mięsie. Muszę też zacząć wzbogacać je w różne dodatki
anemon 04.04.2013 15:12
Bardzo smakowicie wygląda Twój pasztet.
Ewa104 04.04.2013 15:11
Bardzo efektowny pasztet.
Olga_SK 04.04.2013 13:22
wygląda ciekawie! i przepis nie wydaje się zbyt skomplikowany - wypróbuję na pewno :)
Zuzelka 04.04.2013 09:07
Smakowicie i estetycznie to wygląda to są właśnie najlepsze pasztety a nie ten badziew ze sklepów... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak