Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka miodowe w warzywach z grilla

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 600 g
ocet balsamiczny 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
miód 1 łyżka
oregano świeże
cebula 0,5
marchew 1
fenkuł 0,5
cukinia 1 mała
bakłażan 1 mały
rosół drobiowy 3/4 szkl
chili szczypta
sól
pieprz
olej do smażenia
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka miodowe w warzywach z grilla

Bakłażan pokroić posolić i odstawić.
Żeberka poporcjować, miód wymieszać z oliwą octem balsamicznym i przyprawami.
Natrzeć żeberka marynatą, przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Bakłażan opłukać i osączyć. Upiec na grillu razem z cukinią przekrojoną wzdłuż lub na plastry.
Można też podsmażyć na patelni. ( Ja dzień wcześniej robiłam grilla i upiekłam sobie warzywa przy okazji)
W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju położyć porcje żeberek i usmażyć na złoty kolor z obu stron, dodać bakłażan, cukinię , marchewkę pokrojoną na kawałki, fenkuł pokrojony w pióro, cebulę również pokroić w pióro, podsmażyć wszystko kilka minut po czym podlać bulionem, dodać szczyptę chili i suszony tymianek. Dusić pod przykryciem ok 40 -45 min.
Żeberka podawać z makaronem, lub pieczonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak