Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka miodowe w warzywach z grilla
Żeberka poporcjować, miód wymieszać z oliwą octem balsamicznym i przyprawami.
Natrzeć żeberka marynatą, przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Bakłażan opłukać i osączyć. Upiec na grillu razem z cukinią przekrojoną wzdłuż lub na plastry.
Można też podsmażyć na patelni. ( Ja dzień wcześniej robiłam grilla i upiekłam sobie warzywa przy okazji)
W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju położyć porcje żeberek i usmażyć na złoty kolor z obu stron, dodać bakłażan, cukinię , marchewkę pokrojoną na kawałki, fenkuł pokrojony w pióro, cebulę również pokroić w pióro, podsmażyć wszystko kilka minut po czym podlać bulionem, dodać szczyptę chili i suszony tymianek. Dusić pod przykryciem ok 40 -45 min.
Żeberka podawać z makaronem, lub pieczonymi ziemniakami.