Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 3 l
żeberka wędzone 0.5 kg
boczek wędzony 0.5 kg
marchew 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
pieprz w całości 1 łyżeczka
ziele angielskie 3 szt
cebula 2 szt
czosnek 2 szt
ziemniaki 2 duże
majeranek wg uznania
kostka na wędzonym boczku 1 szt
groch 0.5 łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka

Kroki postępowania

1
Opłukany groch zalewamy wodą (można namoczyć wcześniej, ale nie koniecznie) dodajemy wędzone żeberka, liście laurowe, pieprz i ziele ang. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 1 - Grochówka foto
2
Po pół godzinie podsmażamy boczek pokrojony w dużą kostkę, cebulę i czosnek. Przyprawiamy majerankiem i dodajemy do zupy. Dodajemy potarte marchewki i pokrojone ziemniaki. Dodajemy kostkę rosołową.
Krok 2 - Grochówka foto
3
Gotujemy do rozgotowania grochu (ok.3h). Jeżeli chcemy osiągnać bardzo gęstą grochówkę dodajemy trochę mniej wody. Na koniec ewentualnie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem
Krok 3 - Grochówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elżbieta17 30.11.2012 09:00
pyszna grochówka:)
Noruas 29.11.2012 12:10
Grochowka wygląda przepysznie!
Henryka2 29.11.2012 10:38
Prawdziwa grochówka!
angelika14 29.11.2012 10:31
mam wielką ochotę na taką grochówkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak