Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.Uklepać w misce na płasko,podzielić na 4 części,wyjąć 1 część,odłożyć na górę.W miejsce po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną(równo z ziemniakami),dodać margarynę pokrojoną w cienkie kawałki,jajka,prażoną cebulkę,pieprz i dokładnie wyrobić ciasto.Zrobić jedną kluskę i ugotować.Jeśli będzie się rozgotowywać(zależy ile skrobii jest w ziemniakach),dosypać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej.Z ciasta zrobić kulki,lekko spłaszczyć i pośrodku zrobić dziurkę.Można też zrobić z ciasta wałek i pokroić,tak jak kopytka.Kluski wrzucać do osolonego wrzątku i po wypłynięciu gotować kilka minut na małym ogniu.Podawać z mięsem i sosem.Można też podać z przesmażonym boczkiem lub słoninką ze skwarkami .Smacznego!

Komentarze

  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Przemek4

    fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    marchewka

    muszę wypróbować, apetycznie wyglądają

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !