Przepis i sposób przygotowania na: kulki z ryżu w pomidorach
Pomidory dojrzałe sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie z odrobiną soli i białą gorczycą. Pomidory pokroić w kawałki i wrzucić na patelnię do cebuli. Doprawić bazylią solą, pieprzem i dusić około 5 minut. Na końcu dodać pokrojony czosnek.
Ryż (użyłam brązowego) ugotować do miękkości wg instrukcji na opakowaniu i wystudzić. Pestki dyni lub orzechy zmielić w młynku do kawy. Do ryżu wbić jajko, dodać mielone pestki lub orzechy, drobno pokrojony szczypiorek, całość doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i uformować kuleczki (średnica do 3 cm). Kulki ryżowe wrzucić do gotujących pomidorów na patelni o dużej średnicy i gotować 3 minuty, obrócić i gotować kolejne 3 minuty na niedużym ogniu pod pokrywką. Smacznego.