Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryba 300 g
ciasto francuskie 1 opak.
szpinak mrożony 200 g
feta 100 g
śmietana 1 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
masło 1 łyż.
czosnek 2 ząbki
jajko 1 szczypta
sezam 1 łyż.
siemię lniane 1 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą

Kroki postępowania

1
Na patelnię wrzucić szpinak, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażyć. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, śmietanę i jeszcze chwilę podsmażyć.Odstawić do wystygnięcia.
Filet z ryby podzielić na dwa kawałki, skropić sokiem z cytryny i posolić. Ciasto francuskie podzielić na dwie części i ponacinać pod ukosem tak jak na zdjęciu.
Na środek ciasta dać szpinak, na szpinak położyć ser feta, a na ser filet z ryby.
Krok 1 - Ryba w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą foto
2
Całość zapakować w ciasto. Z paseczków ciasta przeplatać warkocz formując kształt ryby. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem oraz siemieniem.
Krok 2 - Ryba w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą foto
3
Piec w nagrzanym piekarniku 180-200 stopni ok. 30-40 min.
Krok 3 - Ryba w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 28.01.2013 07:43
Tego jeszcze niestety nie jadłam, a musi być nieziemsko pyszne :)
babajaga1969 07.11.2012 20:01
wspaniale wyglada i kusi do zjedzenia
Amellia 05.11.2012 13:24
super
Ola1984 05.11.2012 10:50
Pysznie :)
pajbek 05.11.2012 10:41
Ciekawy pomysł, a obiad pyszny :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak