Przepis i sposób przygotowania na: Czubajki smażone, marynowane
Cebulę obieram, kroję w półplasterki i obgotowuję ok. 3 minut żeby zmiękła - osączam dokładnie. Gotuję zalewę - wszystkie składniki umieszczam w garnku i gotuję ok. 15 minut.
Usmażone grzyby układam warstwami w słoikach przekładając cebulą i wlewając po trochu zalewy żeby dostała się w każdy zakamarek. Gdy słoik jest prawie pełen dolewam jeszcze zalewy żeby grzyby były przykryte i zakręcam mocno. Ponieważ nakładam grzyby gorące, zaraz po usmażeniu i zalewam wrzącą marynatą to nie pasteryzuję słoików - i tak wytrzymują 3 - 4 miesiące przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu. Dłużej nie próbowałam bo zwyczajnie nie dotrwały :) Dobrze jednak żeby postały chociaż kilka dni i grzyby nasiąkły zalewą.