Sposób przygotowania

Bakłażany naciąć wzdłuż tak by rozciąć na połówki . Delikatnie wybrać ze środka część miąższu .Lekko posolic i odstawić na 10 minut. Zlać sok który się wydzielił i wytrzeć bakłażany do sucha. Popieprzyć od środka .
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na złoto pokrojoną drobno cebulę .Dodać rozdrobnione mięso i chwilę smażyć . Posypać rozkruszoną mini kostką bazyliową i czosnkową . Dodać bulion drobiowy , przecier pomidorowy.
Makaron pokruszyć i zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na 10 minut. Odcedzić . pokroić i wymieszać z mięsem. Dodać jajko i bułkę tartą . Dobrze wyrobić masę , doprawić pieprzem mielonym .
Napełnić połówki bakłażana farszem.
Ułożyć w szklanych -żaroodpornych naczyniach ( po 2 połówki lub wszystkie 4 razem w dużym jak się zmieszczą ).Na wierzchu każdej połówki ułożyć masło.
Wstawić do piekarnika. Nastawić temperaturę na 200 * C i piec przez 45 minut. Położyć na wierzch ser i dopiec by się rozpuścił i zapiekł na złoto .
Podawać polane masłem od pieczenia.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    Apetycznie wyglądają
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    cudnie wygląda
  • 2
    original
    Opublikowano

    Betka

    pycha!;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !