Pełen smaków e-magazyn kulinarny

Sposób przygotowania

Przepis dostałam od swata swojego i przyznam,że jest kiełbaska świetna, nie tłusta.
Jeżeli chodzi o sól: chodzi o to ,że na każdy dodany klogram mięsa przypada 15 gram soli. to taki przelicznik.
Przygotowane, opłukane mięso mielimy w masyznce ( mam nadzieje,ze do robię się elektrycznej ;) ). Dodajemy do zmielonego mięsa odpowiedni,a ilość soli i ostawiamy na dobę. W dalszej kolejnosci, czyli nastepnego dnia dodajemy obrany i posiekany czosnek, jajko i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Kupione jelita i tak oczyszczamy, nasteonie wypełniamy je naszym mięsem. Średnio nasz akiełbasa powinna miec około 30-40 cm i zaczynamy drugą, ja po prostu moją kiełbase rzekręcam tak że pwostają takię pęta. wędzimy około 3-4 h. w rozgrzanej wędzarni. Ostatnim elementem ejst sażenie kiełbasy.

Pamiętajmy aby jelita nie były grube, nie kupujmy takich.

Do wędzenia stosujemy drewno:
drzew liściastych tlącego się, bez kory, najczęściej:
olcha- to najczesciej
bukowego,
z grabu,
dębu,
śliwy,
jabłoni,
gruszy
klonu.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    Kiełbasa domowa jest bardzo smaczna to nie to co ze sklepów.
  • 0
    original
    Opublikowano

    niedozywiona

    zazdroszczę możliwości zrobienia kiełbasy samodzielnie...
  • 2
    original
    Opublikowano

    anja3107

    uwielbiam swojską kiełbasę
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    Najlepsza swojej roboty:)
  • 1
    dscf4893-2
    Opublikowano

    adelajda

    na pewno smaczna, tylko nie mam wędzarni ..
  • 1
    original
    Opublikowano

    dianix

    nie ma to jak swojska

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !