Sposób przygotowania

KISZENIE:
Ogórki umyć, osączyć, odciąć jak najcieniej końcówkę, przy której była szypułka.
Ogórki wrzucić do 5L butli po wodzie mineralnej, dołożyć obrane i nacięte ząbki czosnku, wsypać nasiona kopru oraz chrzan.
W międzyczasie zagotować solankę, odstawić do ostygnięcia - zalać nią ogórki, kiedy osiągnie temperaturę pokojową.
Zakręcić butlę i odstawić na 3-5 dni, aż ogórki lekko ukisną.
Zlać cały kwas z butli - ząbki czosnku mogą pozostać.

MARYNOWANIE:
Zagotować marynatę z przyprawami i kawałkami cebuli oraz marchewki - pozostawić do ostygnięcia.
Chłodną marynatą zalać ogórki, zakręcić i pozostawić na 2-3 tygodnie w ciemnym miejscu (np. kuchenna szafka).

Zakwas zlany z kiszonych ogórków można zapasteryzować lub zamrozić - użyć do zakwaszania zup.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika111

    W butelce robię i zabieram na wakacje :)
  • 1
    dsc05018
    Opublikowano

    Pietruszka

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    pajbek

    Fajny pomysł z butelką, a kiszone ogórki są pyszne :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    David

    uwielbiam domowe ogóreczki
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Słowa "korniszony" używa się od jakiegoś czasu jako synonimu "ogórków konserwowych", jest to jednak błędne nazewnictwo! Tradycyjne KORNISZONY, znane od bardzo dawna w kuchni polskiej, to są ogórki przygotowane podwójnym sposobem - najpierw kisi się je jak małosolne, a anstępnie odcedza i zalewa marynatą octową.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !