Sposób przygotowania

Sześć jajek ugotować na twardo, obrać. Mięso opłukać. Karkówkę oraz cielęcinę zemleć w maszynce. Do mięsa dodać jedno jajko, jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wymieszać mięso. Doprawić do smaku pieprzem białym, solą, sosem sojowo-grzybowym. Wymieszać jeszcze raz masę mięsną. Gdyby mięso było za rzadkie dodać 2-3 łyżki bułki tartej. W garnku zagotować 1,5 litra wody osolonej do smaku. Dodać obrany ząbek czosnku, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Mięso podzielić na sześć części. Każde jajko gotowane ułożyć na porcji mięsa, uformować kulę. Włożyć na gotującą się wodę. Gotować 15-20 minut. Wyciągnąć łyżką cedzakową kule. Na wywarze z gotowania można zrobić sos.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Paweł10

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    fajny pomysł!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agunesu

    swietne te kule Haliny!:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !