Sposób przygotowania

W garnku zagotowujemy wodę, masło i sól; gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, wsypujemy 2/3 szklanki mąki i miksujemy dokładnie. Odstawiamy do ostudzenia.

Stolnicę, na której będziemy pracować( ja rozrabiałam ciasto w dużej misce), podsypujemy obficie mąką, wykładamy ciasto i w środek wlewamy wódkę, zagniatamy. Stopniowo dodajemy mąkę, wyrabiając cały czas ciasto. Powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk.

Wyrobione ciasto odstawiamy na 20 minut, następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. U mnie w lodówce siedziało całą noc.

Na stolnicy rozwałkowujemy cieniutko ciasto ( grubości 0.5 - 1 mm) i za pomocą talerza

(średnica 14 cm) odrysowujemy placki. Możne przełożyć je papierem do pieczenia.

W tym momencie rozgrzewamy olej; powinien zajmować 3 cm wysokości patelni (u mnie aż tyle go nie było i też się udały ;) ).

Lepimy czebureki. Na połowie każdego placka układamy po dwie łyżki farszu i zlepiamy boki ze sobą. Zlepiając je, należy delikatnie odpowietrzyć środek (docisnąć dłonią). Zaokrąglamy boki np. radełkiem. Ja użyłam tego z karbowaną koncówką.

Gdy olej będzie już bardzo gorący, wykładamy po dwa czebureki i smażymy ok. 1 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Odsączamy je na ręcznikach papierowych.

Możemy podawać z sosem czosnkowym.


Farsz:

30 dag mięsa mielonego
cebula (pokrojona w półtalarki)
25 dag pieczarek (umytych i poszatkowanych drobno)
przyprawy
2 kromki chleba bez skórki
1/2 szklanki mleka


Oddzielnie smażymy mięso i pieczarki z cebulką. Doprawiamy i łączymy ze sobą.

Chleb namaczamy w mleku i dodajemy do farszu.


Sos czosnkowy:

4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1- 2 łyżeczki czosnku granulowanego ( można dodatkowo dodać ze 2 ząbki czosnku)
1 łyżka suszonej bazylii
sól


Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i gotowe :)

Smacznego :)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !